pátek 17. září 2010

Ve stopách praotce Čecha

Pokud se někdy budete toulat rovinatým Polabím, neunikne vaší pozornosti legendární Říp. Hora na níž se podle pověsti zastavil praotec Čech a zvolal: "To je ta země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající!" Ponechme stranou polemiku, zda to bylo dobré rozhodnutí či nikoliv i spekulace o tom, na kterém kopečku se to vlastně doopravdy zastavil. Raději se sami vydejme nahoru, na Říp.


Na horu Říp vede několik přístupových cest. My se vydali tou od Krabčic. Nenechte se zmást snímkem na mapy.cz, kde je zřetelně vidět parkoviště přímo na úpatí hory. To už dávno neplatí a parkuje se na konci obce. Pokud byste chtěli ušetřit mrzký peníz na parkovném, musíte se vrátit zpět do obce a najít si místo někde v jejích uličkách. Veškeré obecní pozemky v dohledu od parkoviště jsou podle místní vyhlášky rovněž zpoplatněny a obsluha parkoviště si vás poměrně rychle odchytí, neboť je na podobné vykuky vybavena bicyklem.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html

Možná je dobře, že se parkoviště přesunulo do obce. Jinak bychom přišli o krásnou procházku alejí vzrostlých líp. Tam je to ještě relativně po rovince a v případě příznivého počasí se můžete kochat  pohledem daleko do kraje. Od paty samotné hory je hustý bukový les jen v jednom místě přerušený vyhlídkou směrem k Mělníku.


Výstup není nijak náročný ani pro rovinou zhýčkané Hanáky. Jediná zajímavost na vrcholku je rotunda sv. Jiří, jejíž krásou jsme se mohli kochat jen z obrázků na zakoupených pohlednicích. V den našeho výletu byla veřejnosti uzavřena z důvodu odstávky el. energie, bohužel. Ale podle obrázků stojí za návštěvu.


Kromě rotundy je na vrcholku i dřevěná turistická chata. Pokud se těšíte na nějakou dobrůtku, pravděpodobně budete zklamáai. Je tu jen občerstvení, jehož zlatým hřebem v jídelníčku je klobása s chlebem a hořčicí, a to i v době, kdy proud jde. A před jídlem se pomodlete, aby se vám nechtělo na toaletu. Po návštěvě oné místnůstky prvními odvážlivci z naší skupinky a jejich barvitém líčení středověkých poměrů zde panujících, jsme svorně usoudili, že to zkusíme vydržet a obohatit až cestou dolů ten úžasný bukový les.

Jak už jsem zmínila, celá hora je porostlá vzrostlým lesem. Z toho celkem logicky vyplývá, že z vrcholku nelze očekávat žádný výhled, což je určitě škoda. Vybudování rozhledy by jistě bylo pro místo přínosem, ostatně kdo z návštěvníků by nechtěl spatřit to, co legendární praotec Čech. Uvidíme, jestli to někdy v budoucnu někoho napadne.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html

Hora Říp je nádherná. Ač nevelká, v rovinatém Polabí působí majestátně a už zdálky zve k návštěvě. A krom toho, je to přece opředená našimi nejstaršími legendami. A jak praví heslo na turistické chatě: "Co mohamedu Mekka, to Čechu Říp." Víte přece, že každý mohamed by měl alespoň jednou za život absolvovat pouť do Mekky?

Krabčice 21.7.2010
Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/21-ve-stopach-praotce-cecha.html

2 komentáře:

  1. Rotunda na Řípu je nádherná, rozhodně stojí za návštěvu. Na Řípu jsem zatím nebyla, určitě to musím co nejdřív napravit.
    Skvělé povídání a snímek rotundy je krásný.

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi pěkný článek. Pobavila jsem se líčením středověkého uvolňování střevního traktu. :)) Přesně stejné jsme zažili na krásné rozhledně Zlatý Chlum na Jeseníkem. Rozhledna i chata pod ní je krásná, opravená, ale jakási chatrná budka za chatou působí strašidelně a papírky všude kolem dokola svědčí o strachu ostatních z návštěvy této místnůstky. Teda jsem se rozepsala o intimnostech. jinak hora samotná a rotunda je pěkná. Dneska se staví rozhledny snad všude, tak se třeba mi Češi dočkáme rozhledny i na Řípu. :)

    OdpovědětVymazat