pátek 24. září 2010

Procházka okolo rybníka

Když budete projíždět Kokořínským dolem, určitě vaší pozornosti neunikne rybník Harasov. Silnice totiž tvoří jeden z jeho břehů. Jestliže nemáte zrovna naspěch určitě se vyplatí zde zastavit a udělat si krátkou (asi hodinku) procházku kolem něj. Parkoviště je hned vedle.





Vedle silnice je písečná pláž v jejíž blízkosti si nejspíš povšimnete nedostavěné roubené budovy, která měla sloužit jako turistické informační centrum.  Naproti je starý, opuštěný penzion, na kterém je i přes značnou zchátralost patrné, že kdysi to býval nóbl podnik.


Skalní byt

Hladinu rybníka zdobí ostrůvky tvořené listy a květy leknínů. Půjdete-li po hrázi směrem ke skalám, můžete obdivovat kříž vytesaný do skály. V jeho okolí jsou zbytky skalních bytů, ty ovšem obdivujte raději ze země. Stojí za to jít ještě pár kroků dál po žluté značce, pryč od rybníka. Za rohem totiž můžete vidět vytesané symboly Jin-Jang a Shambola z doby před druhou světovou válkou.



Zdroj: http://kerria.pise.cz/22-harasov

Ale vraťme se zpět k rybníku. Asi už na počátku cesty, tedy na písečné pláži u silnice, jste si nejspíš povšimli podobné pláže na protějším břehu rybníka. Cesty na ni vedou vlastně dvě. Buď můžete jednoduše přeplavat, nebo zvolíte romantickou procházku po břehu. Od kříže pokračujte po červené značce, která vás vyvede na skály nad rybníkem. Z různých míst se můžete kochat výhledy na jeho stříbrnou hladinu. Z vyhlídky potom vede neznačená cesta-necesta, na několika místech doplněná schůdky, žebříky a lávkami směrem na pláž. Cestou můžete obdivovat ty nádherné skály, plné děr a okýnek.





Kouzelné místo. Člověku se ani nechce věřit, že se k němu váže hrůzostrašná pověst o krvavém mlýně, který na své tvrzi (na skále nad křížem) nechal vybudovat rytíř Slavibor. Před ním přísahal krvavou pomstu svým nepřátelům, jejichž krví se měl ten mlýn roztočit.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/22-harasov.html

Harasov (Kokořínský důl) 19.7.2010


Zdroj: http://kerria.pise.cz/22-harasov.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/22-harasov.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/22-harasov.html

Žádné komentáře:

Okomentovat